E-learning voor ZZP-ers

joanneheidingadocenten, ontwerpen, toolsLeave a Comment

Mijn e-learning is nog steeds niet af . . niet omdat ik geen content of inspiratie heb, maar omdat de logistiek en de techniek die erbij komt kijken mij belemmerd. De afgelopen maanden heb ik de e-learning al wel tien keer in mijn hoofd (en deels op papier) gemaakt en elke keer strand ik op de ICT. En dat terwijl ik best handig ben met allerlei programma’s en apps. Wat zijn mijn uitdagingen als trainer en ZZP-er?

Betalen

Een grote uitdaging is voor mij het regelen van het geld. Niet alleen voor de (uiteindelijk) betalende klant in de vorm van een werkende webwinkel, maar ook de kosten van de leeromgeving waarin ik de e-learning wil maken. Er zijn namelijk nogal wat keuzes in leeromgevingen (zie onderaan deze blog) en welke is nu het meest handig voor mij? Wat ben ik bereid per maand te investeren en hoe bereken ik dat door aan de klant (of juist niet)?

Leeromgeving

De tweede uitdaging is het soort leeromgeving (LMS) dat ik kies. Ga ik voor een omgeving waarin ik de deelnemer op de voet kan volgen, waarin het mogelijk is complexe opdrachten aan te bieden en gebruik kan maken van ‘content dripping’? Of wil ik eigenlijk alleen de auteurstool met handige werkvormen, afbeeldingen en quizzen waarin ik de e-learning maak, zonder learning analytics op de achtergrond waaruit ik allerlei conclusies kan trekken? Of is er een combinatie mogelijk?

Doelgroep

Ontwerpen met docenten in Brussel

En dan waar je het allemaal voor doet, de doelgroep! Deze heb ik goed in kaart gebracht met handige tools zoals de empathy map. Ik vraag mijzelf voortdurend af hoeveel voorkennis mijn doelgroep heeft, of ik niet enorm open deuren aan het intrappen ben, of juist veel te diep op de materie in ga. Balans is mijn nieuwe thema-woord (ook privé), hoe zorg ik voor de juiste balans in mijn e-materiaal?

Inhoud

Dat vertaalt zich direct door naar de inhoud. E-learning is een prachtige werkvorm die mij (en andere trainers) in staat stelt blended leertrajecten aan te bieden, snel en efficiënt bepaalde kennis en vaardigheden over te brengen en ook om leads te genereren. Het spannende is echter, dat iedereen in jouw keuken kan kijken, dus dan moet het wel goed zijn! En studeerbaar, en geschikt om op maat aan te bieden, en voor elke leerstrategie geschikt en . . . . Hoe meer variabelen ik bedenk, hoe moeilijker de inhoud wordt!

Ontwerp

Ik geloof heilig in de kracht van een goed ‘educational design’, ik bied mijzelf immers aan als onderwijsontwerper! Dus heb ik een mooi ontwerp gemaakt voor mijn e-learning waarmee ik de doelgroep, inhoud en werkvormen heb uitgedacht. De laatste stap heb ik echter nog niet gezet: kiezen voor een LMS en auteurstool die past bij mij en mijn doelgroep. Want de keuze is reuze! Inmiddels heb ik de diverse mogelijkheden onderzocht, hieronder een kleine greep uit wat er mogelijk is op het gebied van LMS-sen en auteurstools.

Als je Googled op LMS komt er gelijk een wereld aan opties naar boven. Ik heb vooral gekeken naar leeromgevingen en auteurstools die interessant zijn voor mij als ZZP-er. Hierbij let ik op de kosten, hoe ‘makkelijk’ is het om in de omgeving te werken en hoe kan ik de e-learning zichtbaar maken op mijn eigen site. Voor mij is e-learning ondersteunend aan mijn diensten en hoeft het geen cash cow te zijn (wel leuk als dat lukt overigens).

Review leeromgevingen

OmgevingVoordelenNadelen
A New SpringAlles-in-een oplossing voor e-learning en blended learning.
Kosten zijn vooral voor de klant.
Veel werkvormen en eigen vormgeving mogelijk.
Het kost tijd om erin te leren werken.
Hoe de e-learning te koppelen met een webshop of andere betaalmodule is mij nog niet helemaal duidelijk.
PluvoMooie auteurstool in de LMS.
Prettige helpdesk die gelijk meedenkt.
Veel werkvormen en content dripping.
Aanbieden van de e-learning kan nu nog alleen via hun omgeving, dus nog niet (goed) te koppelen aan eigen site.
Eigen webshop nodig.
Rise 360Prachtige auteurstool (onderdeel van Articulate 360).
Werkt heel makkelijk en intuïtief.
Database met afbeeldingen en mooie werkvormen.
Zit geen LMS achter.
Kosten per jaar zijn vrij hoog.
Zelf een webshop regelen.
Beschermen van de content zonder LMS is moeilijk.
InstagramMakkelijk en gratis ‘video-based’ modules aanbieden.
Af te schermen door een privé account te maken.
Als je insta snapt kan je snel iets leuks maken.
Verkopen via eigen kanalen (veel marketing doen).
Weinig werkvormen mogelijk.
Geen ondersteunende LMS (wel iets van gebruikers info als je een zakelijke account neemt).
Udemy, Lynda, Coursera en meerEr zijn een aantal grote e-learning platforms waar je e-learning kan volgen en zelf kan maken. Ik heb hier niet veel ervaring mee.Jouw content staat in een andere omgeving dan jouw website. Kan je dit goed koppelen en daarmee je klanten bedienen?
WordPressAls je een WordPress site hebt kan je diverse LMS plug-ins downloaden. Je moet wel het juiste template hebben voor bepaalde plug ins, als je dat niet hebt, dan werkt de LMS niet, of minder goed.

Tips?

Werk jij als ZZP/trainer ook met e-learning en/of blended learning? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips!

#durftevragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *