Op zoek naar de volgende uitdaging in blended leren

joanneheidingablended learning, ontwerpen

Nu het volgende studiejaar weer in zicht komt en ook ik plannen aan het maken ben voor de toekomst, zie ik een volgende stap in blended leren voor mijzelf. Graag wil ik mijn tanden zetten in een uitdagend project waarbij jij/jullie organisatie een frisse blik kunnen gebruiken.

Een project dat veel tijd, aandacht, creativiteit en slimme oplossingen vraagt. Bijvoorbeeld het opzetten van een (interne) online academie, het bouwen van een nieuwe onderwijsprogramma of het ontwikkelen van blended docentprofessionalisering.

Ben jij bezig met dit uitdagende project en kan je die frisse blik gebruiken? Laten we snel kennis maken!

Nice to have

Toen ik 2017 begon met Blend It en als ZZP-er blended leertrajecten ging ontwikkelen voor onderwijs en kennisinstituten, was blended leren een ‘nice to have’. Ik werkte met docenten die we nu de ambassadeurs of early adaptors van blended leren noemen. De ontwerpen die we maakten waren innovatief, zeker met de soms beperkte ICT middelen die beschikbaar waren.

Corona Crisis

Toen in 2019 de Corona-crisis onze wereld op zijn kop zette werd ik opeens expert in online leren en trainen. Ik ken veel online tools en werkvormen, dus logischerwijs trainde ik docenten in het gebruik van die tools en het activerend maken van noodonderwijs.

Need to have

Inmiddels leven we het nieuwe normaal en is blended learning als definitie, ontwerpprincipe of kernwaarde opgenomen in onderwijsvisies en implementatieprogramma’s. Waar ik in 2017 bezig was met blended leren als ‘nice to have’ is dat nu een ‘need to have’ geworden.

Ontwerpen faciliteren

Om dit proces te faciliteren en docenten op de ontwerpstoel te zetten heb ik het Blended Golfjesspel ontwikkeld. Met dit laagdrempelige ontwerpspel kan je in een uur de basis leren van blended onderwijs ontwerpen.

Het succes van dit spel heeft ertoe geleid dat ik veel verschillende scholen heb mogen bezoeken en met honderden docenten, managers, onderwijskundigen en onderwijsondersteuners blended leerpaden heb ontworpen. Het faciliteren van het Blended Golfjesspel en vervolgens nadenken over wat blended leren betekent voor de organisatie is elke keer inspirerend.

Ontwikkelen en ontwerpen

Inmiddels is er een uitbreiding gemaakt voor het spel, waarin Microsoft 365 tools de hoofdrol spelen, heb ik en passant nog een blended kwartet gemaakt en staan ansichtkaarten met blended werkvormen op mijn site.

Binding

Het ontwikkelen van al die producten en hiermee overal in Nederland bij scholen langs te gaan is inspirerend. Tegelijkertijd heeft de Corona-crisis heeft mij bewust gemaakt van het belang van onderdeel zijn van een sterk team, daarin flexibel samen te werken en gebruik kunnen maken van de gezamenlijke kennis en ervaring. Graag wil ik mij verbonden voelen met dit team en samen het uitdagende project realiseren.

Zoek jij nog een creatieve meedenker, ontwikkelaar en kritische gesprekspartner in jouw team?

Gaan jullie aan de slag met blended leren in jullie organisatie? Laten we dan snel kennis maken!